O projekcie
Sam projekt Szczęśliwy Kurczak Premium w Ziołowym Standardzie powstał w odpowiedzi na oczekiwania polskich i zagranicznych konsumentów, którzy coraz bardziej świadomie wybierają konkretne produkty drobiowe. Projekt ma nie tylko dostarczyć unikalnych produktów (preparat fitobiotycznych, kurczak premium), rozwiązań w zakresie żywienia (optymalny schemat zastosowania wybranych preparatów fitobiotycznych) i zrównoważonego odchowu brojlera kurzego, ale także uzupełnić aktualną wiedzę naukową z tego zakresu. Dzięki wsparciu finansowemu z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzez Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie, PROW 2014-2020, “Działanie 16 Współpraca” możliwe jest wykonanie szczegółowych analiz zarówno dla produktu fitobiotycznego jak i dla mięsa jakie dostarczą kury odchowywane w ramach powstające programu.
Projekt podzielony jest na etapy związane z:
- opracowaniem unikalnej receptury nowego produktu fitobiotycznego dla kur
- przeprowadzeniem testów nowego produktu i jego wpływu na parametry produkcyjne brojlera kurzego w warunkach eksperymentalnych (niewielkie stada kurze, w kilku powtórzeniach, wybranie najbardziej optymalnej dawki do dalszego zastosowania w chowie przemysłowym)
- przeprowadzenie testów nowego produktu w warunkach fermy przemysłowej
- przeprowadzenie testów pozostałych elementów tj. dodatków paszowych, rozwiązań technologicznych i innych, mogących wpłynąć m.in. na poprawę dobrostanu, parametrów produkcyjnych stada i finalną jakość mięsa
- wdrożenie kompleksowych rozwiązań opracowanych we wcześniejszych etapach na Fermie Podolany.
Urządzenia
W ramach projektu „Szczęśliwy Kurczak Premium w Ziołowym Standardzie” zakupione zostały urządzenia, drobny sprzęt laboratoryjny, odczynniki, takie jak:
-
W ramach ETAPU 1:
AdiFeed Sp. z o.o. : ozonator, aparat do określania kąta nasypowego, aparat do określania gęstości nasypowej, homogenizator laboratoryjny, spektrometr NIR, drobny sprzęt laboratoryjny (m.in. probówki, lejki, filtry, nakrętki, zlewki, pipety, filtry, butelki);
Dr Henryk Różański-Plantafarm: laptop;
-
W ramach ETAPU 2:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie: mieszacze powietrza do stacji dydaktyczno-badawczej zwierząt drobnych, drobny sprzęt laboratoryjny (m.in. wstrząsarka laboratoryjna, wagi hakowa, platformowa, analityczny, stół do dysekcji, pipety, probówki, woreczki, podłoża hodowlane), płuczka mikropłytek, termomikser, odczynniki do badań;
AdiFeed Sp. z o.o.: spektrometr NIR;
-
W ramach ETAPU 3:
AdiFeed Sp. z o.o.: wirówka; mieszalnik;
Ferma Podolany Sp. z o.o.: mikropłytkowy czytnik wielodetekcyjny, kolorymetr;;
-
W ramach ETAPU 4:
Ferma Podolany Sp. z o.o.: mikropłytkowy czytnik wielodetekcyjny, dewary;
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie: drobny sprzęt laboratoryjny (wstrząsarka), odczynniki do badań.
Wymienione wyżej wyposażenie jest niezbędne do realizacji projektu, zaplanowanych badań i działań.


