Aktualności
Dieta a geny: Jak żywienie wpływa na ekspresję kodującego RNA oraz mikroRNA
W analizie sekwencjonowania nowej generacji (NGS, transkryptom jak i mikroRNA) badano zwierzęta o różnych reżimach żywieniowych podzielone na 4 grupy badawcze, następnie wyniki poddano walidacji metodą PCR. Analiza sekwencjonowania mRNA została przeprowadzona na grupie badawczej składającej się z dwóch grup traktowanych oraz dwóch grup kontrolnych (wszystkie po 6 sztuk każda), w przypadku analiz mikroRNA układ badawczy składał się z identycznego układu grup po 5 sztuk w każdej z grupy w układzie.
W przypadku analizy ekspresji RNA kodującego uzyskano listę 1929 genów o podwyższonej ekspresji oraz 1062 geny o obniżonym poziomie zmian ekspresji (względem kontroli), poddanych dalszym analizom. W procesie analizy „enrichement” genów uzyskano szereg statystycznie istotnych procesów komórkowych takich jak: procesowanie niekodującego RNA (ncRNA), proces metaboliczny trifosforanów rybonukleozydów purynowych, proces metaboliczny trifosforanów nukleozydów purynowych, proces metaboliczny adenozynotrójfosforanu i inne.
W badanych próbkach wykazano 713 dojrzałych miRNA, 638 harpin RNA, 49 tysięcy unikalnych sRNA, powyżej 124 milionów wszystkich sRNA. Wskazano na kilkanaście mikro-RNA które podlegały zmiennej ekspresji w obrębie grup.
Fitobiotyki w praktyce: nowy program żywienia drobiu odpowiadający na potrzeby rynku i środowiska
Wyniki produkcyjne jak i laboratoryjne sugerują, iż preparat fitogeniczne w swojej obecnej formie spełnia określone funkcje tj. wpływają na skład drobnoustrojów w mięsie, dobrostan ptaków czy też niektóre z aspektów jakościowych mięsa. Jednakże nie odnotowano różnic w podstawowych parametrach produkcyjnych jak m.in. pobranie i wykorzystanie paszy, masa ciała czy przeżywalności ptaków. Niemniej jednak w przypadku podawania go w opracowanym w trakcie projektu schemacie, stanowi on komplementarny element programu. Sugeruje to, iż opracowany schemat podawania spełnia swoją rolę i podanie różnych produktów fitogenicznych wykazuje efekt uzupełniający wzajemne działanie.
W badaniach przemysłowych zaobserwowano spójność wyników pomiędzy danymi uzyskanymi uprzednio w warunkach doświadczalnych a wynikami z zakresu zdrowotności ptaków co prowadzi do konkluzji o pozytywnym wpływie na odporność badanego preparatu. Badania UP wskazują, że dodatek fitobiotyku wpływa pozytywnie na dobrostan ptaków mierzonych jako FDP, obiecujące jest także wyrównanie przeżywalności zwierząt przy widocznie zmniejszonym nasileniu upadków w warunkach stresu cieplnego.
Całość projektu stanowi odpowiedź na aktualne potrzeby branży drobiarskiej – opracowanie nowego produktu i programu fitobiotyków, oraz na poprawę jej wizerunku (działania prośrodowiskowe).
„Mniej CO₂ – więcej przyszłości”
Wyniki naszej analizy wskazują na znacząco niższy ślad węglowy hodowli brojlerów – 0,91 kg CO₂e/kg mięsa, co stanowi redukcję emisji o 58,06% w porównaniu do wartości referencyjnej z bazy danych ecoinvent (2,17 kg CO₂e/kg). Taki wynik odzwierciedla realny postęp w kierunku bardziej zrównoważonej produkcji mięsa drobiowego.
Korzyści środowiskowe z obniżenia emisji:
- Mniejsze obciążenie klimatu – redukcja emisji o 1,26 kg CO₂e na każdy kilogram mięsa oznacza zmniejszenie emisji na poziomie ponad 1 tony CO₂e na każdą tonę produkowanego mięsa.
- Poprawa efektywności zasobów – niższy wskaźnik emisji świadczy o lepszym wykorzystaniu paszy, energii
i infrastruktury, co przekłada się na mniejsze zużycie zasobów naturalnych. - Potencjał skalowania – wprowadzenie podobnych praktyk w innych hodowlach może przynieść szeroką redukcję emisji w całym sektorze drobiarskim.
- Zwiększenie wartości środowiskowej produktu – mięso produkowane z niższym śladem węglowym może stanowić bardziej atrakcyjną alternatywę dla konsumentów i firm odpowiedzialnych środowiskowo.
Upały nam niestraszne
Ostatnie kilka tygodni pokazało, że pogoda potrafi być niezwykle kapryśna i wymagająca. Jednak był to doskonały moment na realne przetestowanie nie tylko systemów mających poprawić komfort ptaków (pad-cooling, system rekuperacji), ale też produktów fitobiotycznych. W portfolio firmy AdiFeed znajdują się produkty, które świetnie sprawdzają się w takich warunkach i są poddawane obserwacjom w ramach naszego projektu. Pierwsze tegoroczne upały, wcześniejsze obserwacje na fermie doświadczalnej UP Lublin pozwoliły nam wytypować kandydatów do finalnych odchowów przed wdrożeniem ostatecznego „ziołowego standardu” w zakresie żywienia.
Fitobiotyki pod naukową lupą
Stosowanie fitobiotyków u drobiu to niezwykle popularny kierunek w żywieniu zwierząt. W tego rodzaju produktach pokłada się coraz większe nadzieje, nie tylko w związku z narastającym problemem lekooporności w medycynie ludzi i zwierząt. To także potencjalne benefity związane z poprawą parametrów produkcyjnych, ogólnej zdrowotności stada czy jakości mięsa. Coraz więcej ośrodków naukowych prowadzi szerokie badania w tym zakresie, a wyniki ich obserwacji możemy znaleźć w wielu wartościowych publikacjach naukowych. Nie pozostajemy w tyle w tym zakresie. Zachęcamy do lektury kilku wcześniejszych publikacji dotyczących już istniejących (ale nadal dopracowywanych) i opracowywanych w trakcie projektu produktów.
Potencjał projektu
Podczas wizyty handlowej zagranicznych klientów zainteresowanych produktami z mięsa kurczaka szeroko dyskutowaliśmy aktualne trendy konsumenckie i potrzeby rynku mięsa drobiowego. Nasz projekt cieszył się ogromnym zainteresowaniem, nie tylko w zakresie poprawy dobrostanu i zdrowia stada, ale przede wszystkim w zakresie potencjalnej redukcji antybiotyków i pozytywnego wpływu na jakość mięsa i jego zrównoważoną produkcję. Taki odbiór niezwykle motywuje do dalszych prac cały nasz zespół.
Fitobiotyki na Fermie Podolany
Od kilku miesięcy, na Fermie Podolany, trwają kolejne obserwacje i badania w ramach naszego projektu. Jednak to właśnie teraz rozpoczęliśmy kluczowe testy nowego preparatu fitobiotycznego i opartego o niego i inne produkty AdiFeed (i nie tylko) specjalnego programu prozdrowotnego. Pierwsze obserwacje są bardzo obiecujące. Zebrane w trakcie odchowu dane i pobrane próby pozwolą odpowiedzieć na wiele pytań, jakie pojawiły się w trakcie doświadczenia. W kolejnych cyklach odchowu zamierzamy przetestować i wybrać najbardziej optymalne schematy podawania różnych produktów i ocenić ich wpływ nie tylko na parametry produkcyjne i dobrostan stada, ale także na jakość mięsa.
Testy w Lublinie
Po zakończonym, kluczowym dla dalszych obserwacji, etapie projektu odbywającym się na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie rozpoczęliśmy najważniejsze testy na Fermie Podolany.
Zespół UP Lublin przez kilka miesięcy testował nowy produkt fitobiotyczny wcześniej opracowany i przygotowany przez firmę AdiFeed. Naukowcy sprawdzili, czy produkt jest nie tylko bezpieczny, jak wpływa na podstawowe parametry produkcyjne brojlera kurzego, ale także szczegółowo przyjrzeli się temu co dzieje się w kurzych jelitach i jak produkt wpływa na jakość mięsa. Te i inne dane pozwoliły na opracowanie optymalnego schematu i dawek podawania dodatku. Lubelscy badacze zebrali szereg danych i prób do dalszych badań i analiz. Część z nich zostanie poddanych dodatkowym ekspertyzom najlepszych specjalistów w zakresie badania biomu jelit metodą NGS.
Nowy produkt- nowe możliwości
Zespół AdiFeed, w oparciu o potrzeby klientów i najnowsze trendy konsumentów opracowuje innowacyjny produkt fitobiotyczny. Nowa receptura, najwyższej jakości składniki i unikalna technologia produkcji, gwarantuje, że będzie to produkt wyjątkowy. Pierwsze próbki produktu trafiły już do UP Lublin i niezależnego laboratorium weterynaryjnego. Obie jednostki przyjrzą się jego skuteczności i możliwości zastosowania w chowie brojlera kurzego.


